Σελίδες

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΑΟΥΣΑΣ

vivlioΤην δημοτική βιβλιοθήκη Νάουσας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι αναγνώστες του inaoussa.gr μέσα από μια σειρά θεμάτων.
Στον εξαιρετικό χώρο του πολυχώρου πολιτισμού της «Βέτλανς» όπου και στεγάζεται πλέον η δημοτική βιβλιοθήκη Νάουσας, το inaoussa.gr ενημερώθηκε από την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κα. Κωνσταντίνου Αναστασία σχετικά με την ιστορία της δημοτικής βιβλιοθήκης Νάουσας.  Κωνσταντίνου Αναστασία:
« Η δημοτική βιβλιοθήκη Νάουσας σαν θεσμός δημιουργήθηκε το 1981 και μεταφέρθηκε στο κτίριο Γεωργίου Τουρπάλη. Ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο είναι δωρεά του Γεωργίου Τουρπάλη και δωρίστηκε για να λειτουργήσει ως δημοτική βιβλιοθήκη, ήταν μάλιστα επιθυμία του δωρητή να αναγράφεται πάνω στην μαρμάρινη πλάκα «Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας, δωρεά Γεωργίου Τουρπάλη». Πρόκειται για ένα κτίριο ιστορικό, που χτίστηκε στις αρχές του 1900,στις αρχές το κτίριο ήταν αρχοντικό σπίτι και το 1949 στην διάρκεια του εμφυλίου κάηκε ολοσχερώς.
Το κτίριο είχε χρησιμοποιηθεί ως φυλακές τόσο κατά την διάρκεια της κατοχής, όσο και στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Το 1979 ξεκινούν οι διαδικασίες αναπαλαίωσης του κτιρίου που το 1981 άρχισε να λειτουργεί ως δημοτική βιβλιοθήκη. Για την δημιουργία της βιβλιοθήκης αγοράστηκαν βιβλία την εποχή εκείνη, όμως η λειτουργία της βιβλιοθήκης δεν ήταν δανειστική. Δανειστική βιβλιοθήκη έγινε το 1994, όταν ανελαβα την επιστημονικη της οργάνωση ως βιβλιοθοκονόμος. Από το 1994 όποτε και η βιβλιοθήκη της Νάουσας έγινε δανειστική χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Dewey,  όπου οργανώνει και ταξινομεί τα βιβλία με βάση το θέμα τους. Σκοπός σε μια βιβλιοθήκη είναι η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο υλικό, αυτή η διαδικασία βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες της Νάουσας. Αμέσως υπήρξαν εγγραφές καινούργιων μελών και άρχισαν οι δανεισμοί, κατά την διάρκεια των χρόνων και μέχρι την μεταφορά της βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν πάρα πολλές δράσεις, εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων στους χώρους της. Στις 27 Απρίλιου του 2014 μεταφέρθηκε η δημοτική βιβλιοθήκη Νάουσας στον πολυχώρο πολιτισμού της «Βέτλανς».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου